عنوان
بررسي فراواني شكايات پزشكي از متخصصين كودكان و عوامل همراه آن در استان گيلان در سالهاي 1390 الي 1399
محل تحصيل
رشت
چكيده
مقدمه: خطاي پزشكي به معني كوتاهي در خدمت و يا ارتكاب يك عمل اشتباه در برنامهريزي و تصميمگيري ميباشد كه باعث يك نتيجه ناخواسته شود. ميزان شكايات قانوني از پزشكان در طول سالهاي اخير افزايش يافته است. كودك به واسطه ساختار فيزيكي و در حال رشد بودن در معرض آسيبهاي زيادي از جمله آسيب ناشي از خطاي پزشكي است. امروزه تامين ايمني بيماران و پيشگيري از خطاهاي پزشكي و اتفاقات ناخواسته در مراكز درماني موضوع بسيار با اهميت و جهاني ميباشد. در جهت بهبود ارايه خدمات سلامت بر آن شديم تا با بررسي خطاهاي پزشكي متداول در متخصصان كودكان، راهكاري براي كاهش شكايت از اين متخصصين با فراواني و تنوع شكايتهاي ثبت شده و درخواست كارشناسي از سازمان پزشكي قانوني ارايه دهيم.
مواد و روشها: اين مطالعه از نوع مقطعي-توصيفي ميباشد كه پس از كسب رضايت از كميته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشكي گيلان، اطلاعات پروندههاي شكايتي از متخصصين كودكان در كميسيونهاي پزشكي قانوني استان گيلان از سال 1390 الي 1400 شامل درجه تخصص مشتكي عنه، جنس مشتكي عنه، جنس بيمار، سن بيمار، سطح تحصيلات بيمار، محل سكونت بيمار، چگونگي ارجاع، حكم صادره، درصد قصور، علت قصور، محل وقوع خطا، آسيب منجربه فوت، خطا در نوع مراقبت سلامتي و نسبت شاكي با بيمار در چك ليستي كه توسط محقق از پيش تهيه شده بود، جمعآوري و سپس دادههاي جمعآوري شده وارد نرم افزار SPSS نسخه 16 شد.
نتايج: از بين 723 پرونده شكايات ثبت شده، در 23 پرونده (18/3 درصد) حداقل يكي از متشاكيان متخصص كودكان بود. از 23 پرونده شكايتي متخصصين اطفال، در 9 پرونده (13/39 درصد) راي به قصور متخصص كودكان داده شده است كه از بين آنها در 6 پرونده (66/66 درصد) بيمبالاتي گزارش شد. اكثر شكايات (73 درصد) در بيمارستان دولتي رخ داده است. در شكايات محكوم به قصور، در 7/77 درصد محل وقوع قصور بيمارستان دولتي بوده است. تمامي موارد شكايت به علت نحوه درمان بوده و هيچ كدام به علت نوع برخورد پزشك يا مسائل مالي نبوده است. مرگ و مير در 13 مورد (5/56 درصد) از شكايات ديده شد كه 3 مورد مربوط به فوت نوزاد در بدو تولد بود. در 5 مورد از شكايات ناشي از فوت، حكم به قصور داده شد. فراواني شكايات از متخصص اطفال بسيار بيشتر از شكايات از فوق تخصص اطفال بوده است. در 6 پرونده بيش از يك متخصص يا فوق تخصص اطفال درگير بودهاند. اكثر متشاكيان مذكر بودهاند.
نتيجهگيري: در بيش از نصف شكايات آسيب منجربه فوت علت اصلي شكايت بوده است؛ بسياري از اين پروندهها پروسه مزبور يك خطاي تيمي با منشا از بدو تولد بوده (احتمالا مراقبتهاي ناكافي قبل از تولد يا آسيب زمينهاي) كه منجربه شروع شكواييه شده است. داشتن رزومه در دسترس بيماران داراي آسيبپذيري بالا علي الخصوص كودكان زير يك سال براي همه مراقبان سلامت ميتواند از شروع آسيبهاي آبشاري در كودكان جلوگيري كند. آگاهي رساندن به ,والدين كودك درباره وضعيت وي، توضيح كامل عوارض احتمالي هر پروسيجر يا دارو درماني به والدين كودك و توجه به اهميت شرح حال كامل و معاينه درست ميتواند باعث كاهش شكايات از متخصصين اطفال شود.
كليدواژه: قصور پزشكي، متخصصان كودكان
شماره ركورد
219599
دانشگاه
علوم پزشكي گيلان